Spillanmeldelse: What remains of Edith Finch (PS4)

Edit returnerer til barndomshjemmet sitt i håp om å avsløre slektens hemmeligheter. Man forventer nesten et spill fylt med terror, men dette er så fantasifult at ender du med å styre alt fra forskjellige dyr til en baby! "What remanins of Edit Finch" ble utgitt i 2017 produsert av Giant Sparrow og vant "Best Narrative" prisen på The Game Awards i desember - vel fortjent!

Dette er et interaktivt spill i første person, og vi blir introdusert til Edit som forteller historien til familien sin. Hvert låste rom i huset vi ender opp å utforske har tilhørt personer fra slekten hennes som har gått bort. Etter at de døde har rommene blitt låst, og ettersom nye familiemedlemmer har kommet til verden har det blitt påbygg på påbygg, noe som har resultert i en labyrint av et hus. Som Edit skal du da finne veien inn til hvert rom og du får hvite hvordan vedkommende som bodde der tok dukken. Gjennom bilder, dokumenter og dagbøker spiller vi historiene selv fra dems stedpunkt, og de omhandler temaer som liv, død, familietragedier og hemmeligheter. Edit er den siste Finch som er i live, og får en pekepinn på hva som kan vente henne. 

Visuelt sett er dette et veldig pent spill, og det er lagt veldig mye arbeid i detaljer. Bare med interiøret i hvert rom får vi så bra innblikk om hvem som bodde der. Spillet føles litt rart, som en drøm i en drøm, med en ganske solid atmosfære jeg vil si er veldig Poe og H.P. Lovecraft inspirert. Dette er likevel et relativt kort spill som du bruker max 3 timer på å fullføre. Siden spillet er såpass kort er det også ganske enkelt å oppnå fult platinum, med kun 10 trofeer. Det er altså lagt vekt på selve opplevelsen istedet for ferdigheter. 

Du må derfor vekke utforskeren i deg! Det er mange trange ganger og tunneler man må krabbe igjennom, som ingen med sine fulle fem hadde bygget i det virkelige liv, men på en annen side er det mange barn i dette huset. Man ender med å spørre seg selv om hele familien faktisk er under en forbannelse, eller om det bare er desillusjonerte hele gjengen. Selv Edit stiller spørsmål om alt er ekte eller fantasi. Det morsomste familiemedlemmet vi blir kjent med er lille Molly som ikke fikk kveldsmat og er så sulten at hun forvandler seg til en rekke dyr som går på jakt. Også historien til Lewis traff meg hard personlig. Lewis føler alt med livet er meningsløst og dagdrømmer mye (der har du meg) mens han jobber på en fiskefabrikk. Dette var også den mest "avanserte" episoden der hver analog stick styrte drøm og jobb hver for seg med hjelp av R2. Det er de eneste tre styreformene igjennom hele spillet, så det trengs altså ingen tutorial på hvordan ting fungerer. 

Jeg ble anbefalt dette av en venn, og kjøpte derfor fysisk eksemplar*. For min del var dette et perfekt spill å hoppe rett inn i etter en ganske lang og slitsom dag der hodet ikke hang helt med siden spillet ikke krever stort fra deg som spiller. Positivt overrasket spilte jeg like så godt enkelte sekvenser om igjen når jeg var ferdig for å plukke opp de siste manglende trofeene. 

Med tanke på at det er hovedsakelig et spill der alt ender i døden, er det så fult av liv, lyder og symbolikk. Dette er et fargerikt og morsomt spill som ikke krever all verden med ferdigheter da det er ganske rett frem. Du kan ikke dø i dette spillet.. Vent, det blir feil, altså du dør jo flere ganger som de forskjellige slektningene, men ikke som Edit. Hun kan ikke gå feil på taket og stupe i døden for eksempel. Kontrollene fungerer ikke alltid som forventet vel å merke, men det er overkommelig. Noen av historiene er litt korte, men får likevel kjenne litt på forskjellige følelser som vekkes av de enkelte personene vi spiller. De er både makabre og hjerteskjærende, fordi hvert dødsfall påvirker de som sitter igjen. Moralen her er at du må bare fortsette fremover, selv om du vet hva som kommer for deg. 

Anbefales!

Karakter: 8/10
- Det som trekker ned er en uventet brå slutt, som også gir mer spørsmål enn svar. Skulle ønsket spillet var lengre!

*Fysisk eksemplar i Limited Edition finnes enda tilgjengelig via IAM8BIT

Trailer:

#whatremainsofeditfinch #spillanmeldelse #playstation #ps4 #playstationspill #spill 

2

så spennende anmeldelse! Kult at du anmelder spill i det hele tatt synes jeg (hilsen spill-industri-kona, haha). og fine bilder! Ønsker deg en fin dag videre :)

I r l i n: Tusen takk! Haha, jeg slår til med en spillanmeldelse i ny og ne! Håper du får en finfin dag videre du også! :)

Skriv en ny kommentar